Hoe verloopt de floaterlaserbehandeling?

Allereerst krijgt u enkele pupilverwijdende druppels toegediend. Deze moeten ongeveer 15 minuten inwerken. Zodra de pupil wijd genoeg is kan de oogarts uw oog nakijken. Als de floaters goed zichtbaar en behandelbaar zijn kan de oogarts de behandeling starten.

De behandeling

Tijdens de behandeling zit u op een stoel en vragen wij u de kin op een steun leggen. Het voorhoofd drukt u tegen een witte band. De oogarts dient verdovende druppels toe en zet dan een lasercontactlens op het oog. Er zijn een paar rode lampjes te zien, dat zijn richtlampjes die voor het focusseren van belang zijn. De laser zelf is onzichtbaar. U wordt gevraagd om een verschillende kanten op te kijken zodat alle floaters bekeken kunnen worden.

Door op een knop te drukken kan de oogarts de laser activeren. Per druk op de knop komt er 1 shot. Dat voelt u als een klein tikje. Het doet geen pijn, maar soms schrikken mensen van de 1e paar shots. Tijdens de laser ontstaan er kleine gasbelletjes. Die borrelen omhoog, maar u ziet ze omlaag gaan. Na de laser is dit nog een dag zichtbaar als kleine bolletjes onderin beeld. Afhankelijk van het formaat van de floater zijn er veel (honderden) of weinig (<50) shots nodig.

Floaters die in het midden van het oog zitten zijn het makkelijkst te behandelen. Floaters die alleen na oogbewegingen voorbij komen zijn het moeilijkst. Deze zijn soms zelfs onmogelijk om weg te krijgen en hebben een hoger risico op complicaties.

Hoe lang duurt de behandeling?

De behandeling duurt ongeveer 15 tot 30 minuten. De voornaamste beperkende factor is de helderheid van het hoornvlies. Door de wrijving met de contactlens raakt het buitenste laagje een beetje geïrriteerd waardoor het wat waziger wordt. Dit verhindert een goede focussering van de laser zodat er gestopt moet worden. De behandeling kan dan een andere keer worden afgemaakt. Na de behandeling is het zicht wat wazig door de laser gel en het wazige hoornvlies. Bovendien is de pupil nog wijd en het oog verblind door het licht. Na enkele uren trekt dit bij.

Totaal zijn er 1 tot 5 behandelingen nodig per oog. Gemiddelde ligt rond de 1.5 behandeling per oog.

Mouches volantes oftewel floaters

Floaters/Mouches Volantes

Mensen met floaters (mouches volantes) zien 1 of meerdere vlekken voor hun oog zweven. Afhankelijk van waar de floater zit heb je er meer of minder last van. Aan veel floaters kun je wennen, sommige floaters blijven erg hinderlijk.

Arts bij een floaterlaser behandeling

Floaterlaser

U kunt bij oogkliniek OMC Amstelland terecht voor onder meer een staaroperatie of voor de behandeling van oogfloaters. Alle behandelingen vinden plaats in de vorm van een dagbehandeling en vinden plaats in onze oogkliniek in Diemen.

Kosten floaterlaser behandeling

Wat kost het?

Het Zorginstituut Nederland heeft besloten dat floaterlaser niet als verzekerde zorg mag worden aangeboden. Daarom bieden wij deze behandeling alleen nog als onverzekerde zorg aan.

Back To Top