Wat is blepharitis? 

Links: normaal ooglid, Rechts: ooglid met blepharitis 

 

Blepharitis of blefaritis is een vervelende, chronische aandoening die heel veel voorkomt. We zien het vooral bij 50+ maar het kan ook bij jongere mensen voorkomen. Mensen met blepharitis kunnen last hebben van branderige, geïrriteerde, jeukende, pijnlijke, schilferende, korstige  of tranende ogen/oogleden. Elke combinatie is mogelijk maar de gemene deler is het hinderlijk is en ook wisselvallig.  Nagenoeg klachtenvrije periodes worden afgewisseld door episodes met veel hinder. Op onderstaande afbeelding ziet u hoe een ooglid er uit kan zien als het gezond is (links) of als het (extreme) blepharitis heeft (rechts)

 

Behandeling van Blepharitis:

Blepharitis heeft verschillende oorzaken en kan ook op diverse manieren behandeld kan worden.In de meeste gevallen zijn een combinatie van oogdruppels, warme kompressen en vervolgens schoonmaken met blephaclean doekjes voldoende.

Het is voor sommige mensen echter moeilijk om de oogleden zelf schoon te maken en houden. Dat komt onder meer doordat het moeilijk is om het echt goed te doen. Hierbij kan Blephex een nuttige toevoeging zijn.

Het BlephEx apparaat

Wat is BlephEx?

Bij een behandeling met BlephEx  worden de oogleden grondig gereinigd met een speciaal hiervoor ontwikkeld apparaat met een vochtig, roterend sponsje. Door deze behandeling met enige regelmaat uit te voeren kan de blepharitis langdurige onder controle gehouden worden. De frequentie varieert van 1 tot meerdere keren per jaar, afhankelijk van de ernst en hardnekkigheid van de klachten. In de meeste gevallen is 2 tot 3 keer per jaar voldoende.

 

Voor wie is BlephEx geschikt? 

De doelgroep voor BlephEx zijn mensen met  klachten van blepharitis: geïrriteerde, droge , jeukende, schilferende ogen.

BlephEx past in het pallet van andere behandelingen die wij aanbieden voor droge ogen. Die andere behandelingen zijn: punctumpluggen , IPL en natuurlijk alle mogelijke soorten druppels. Het is helemaal niet vreemd als u voor al deze behandelingen in aanmerking zou kunnen komen.

 

BlephEx wordt uitgevoerd door: 

Als ooghygiënisten zouden bestaan dan zou deze behandeling vast door iemand van deze beroepsgroep worden uitgevoerd.  De behandeling met Blephex wordt bij ons uitgevoerd door een van onze ervaren optometristen of physician assistant.

 

BlephEx behandeling

Is BlephEx een pijnijke behandeling?

De behandeling is vrijwel pijnloos en duurt ongeveer 10 minuten terwijl u in een onderzoeksstoel zit. U krijgt vlak tevoren een druppel verdoving in uw oog, vervolgens wordt eerst uw oogleden een voor een gereinigd met het sponsborsteltje. Het doet geen pijn maar kan wel een wat apart of trekkend gevoel aan uw oogleden geven.  Na de behandeling kunt u direct alles weer doen en u mag gewoon auto rijden.  Een (ietwat Amerikaanse) animatie over de behandeling met Blephex kunt u vinden op onderstaande video of via deze link.

 

Kosten:

Helaas wordt Blephex (nog) niet vergoed door de zorgverzekering. Wij bieden deze behandeling als onverzekerde zorg aan voor € 142,- per behandeling.

Afspraak maken? 

Als u interesse heeft in deze behandeling is het traject om eerst een verwijsbrief te vragen aan uw huisarts voor een consult bij de oogarts. U kunt dan het beste een afspraak inplannen voor een consult droge ogen. Dan wordt er een uitgebreid onderzoek gedaan naar de oogleden, traanproductie en traankwaliteit. Aan het eind van het onderzoek worden de resultaten en een eventueel behandelplan met u doorgenomen. Het vooronderzoek droge ogen is zeer uitgebreid en specifiek voor dit doel ingericht. Het is over het algemeen niet mogelijk om ook de binnenkant van het oog te beoordelen. Daar zal dan eventueel een vervolgafspraak voor gemaakt moeten worden.  Als u een geldige verwijsbrief heeft valt dit onderzoek onder verzekerde zorg. De kosten kunt u declareren bij uw zorgverzekeraar. Deze zal afhankelijk van uw polis de kosten geheel of gedeeltelijk vergoeden. De tarieven kunt u op onze website vinden onder het kopje tarieven/verzekerde zorg. Het consult valt meestal onder code 15B640.

Na het vooronderzoek kunt u desgewenst een afspraak maken voor behandeling:

Back To Top