Behandeling met een Intravitreale Injectie (anti-VEGF)
Intravitreale injecties, die anti-vasculaire endotheliale groeifactoren (anti-VEGF) bevatten, vormen de meest gebruikte en effectiefste behandelingsmethode voor aandoeningen zoals natte leeftijdsgebonden maculadegeneratie en diabetische retinopathie. Hieronder zullen we u uitgebreid vertellen wat u moet weten over deze behandeling. U krijgt informatie over hoe het werkt, de voordelen ervan, mogelijke bijwerkingen en wat u kunt verwachten tijdens de behandelingsprocedure.
Wat is een intravitreale injectie (anti-VEGF)?
Een intravitreale injectie is een medische procedure waarbij een medicijn direct in het glasvocht van het oog wordt ingespoten om netvliesaandoeningen zoals leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD) en retinopathie te behandelen.
Deze intravitreale injectie, bekend als een Anti-VEGF injectie (anti-vasculaire endotheliale groeifactor), helpt ontstekingen te verminderen en de groei van nieuwe, abnormale bloedvaten te stoppen of reeds bestaande abnormale bloedvaten te laten krimpen. Het primaire doel van deze behandeling is het onderdrukken van VEGF, een factor die verantwoordelijk is voor de groei en het lekken van abnormale bloedvaten. Door de activiteit van VEGF te remmen, wordt verdere schade aan het netvlies voorkomen en in sommige gevallen kan het zicht deels worden hersteld.
Wat zijn de voordelen van een intravitreale injectie (anti-VEGF)?
Behoud van gezichtsvermogen
Intravitreale injecties (anti-VEGF) kunnen het proces van visueel verlies vertragen en soms zelfs het gezichtsvermogen verbeteren bij patiënten met natte leeftijdsgebonden maculadegeneratie.
Minimale bijwerkingen
Over het algemeen zijn intravitreale injecties goed te verdragen. Sommige mensen ervaren milde en voorbijgaande bijwerkingen zoals lichte irritatie of roodheid van het oog.
Verbeterde levenskwaliteit
Door de progressie van natte leeftijdsgebonden maculadegeneratie te vertragen, kunnen intravitreale injecties de levenskwaliteit van patiënten verbeteren door hen in staat te stellen langer zelfstandig te blijven. Zonder injecties zouden veel patiënten niet meer kunnen autorijden.
Behandeling met een Intravitreale injectie
Wat te verwachten tijdens de behandeling?
- Draag op de dag van behandeling geen make-up of crème op uw gezicht.
- De injecties worden bij ons in de kliniek uitgevoerd als een poliklinische procedure.
- U krijgt verdovende en ontsmettende oogdruppels toegediend. Het oog wordt met een ooglidspreider of kapje opengehouden.
- Hierna zal de behandelaar een kleine hoeveelheid van het medicijn direct in de oogbol injecteren.
- De behandeling is over het algemeen niet pijnlijk en duurt ongeveer 10 minuten.
- Uw behandelend arts zal bepalen hoe vaak u injecties nodig heeft. Er wordt gestart met een serie van 3 injecties om de 4 à 5 weken.
Nazorg Intravitreale injectie
Wat kan ik na een Intravitreale injectie?
U kunt na de intravitreale injectie direct naar huis. Omdat u een korte tijd last kunt hebben van wazig zicht, mag u na de injectie zelf niet deelnemen aan het verkeer.
Na de behandeling is het normaal dat het oog enigszins gevoelig is. Het kan voorkomen dat er een onschuldige bloeduitstorting ontstaat, deze verdwijnt vanzelf.
Neem in de volgende gevallen direct contact op met onze kliniek:
- Wanneer u pijn heeft in het oog
- Plotseling vermindering van uw zicht
- Lichtflitsen in het oog
- Wanneer u geen licht kunt verdragen
- Toename roodheid van het oogwit
Wat zijn de risico's, bijwerkingen of complicaties?
- Infectie (zeldzaam)
- Verhoging van de oogdruk
- Een bloeding in het oog (zeer zeldzaam)
- Netvliesloslating (zeer zeldzaam)
Veelgestelde vragen
De meeste patiënten ervaren geen ongemak of problemen na de behandeling. Het kan echter wel enige tijd duren voordat uw zicht weer volledig hersteld is. Uw behandelaar zal u adviseren over eventuele beperkingen of voorzorgsmaatregelen die u moet nemen na de injectie.
Het effect van een intravitreale injectie op het gezichtsvermogen kan variëren van persoon tot persoon. In sommige gevallen kan er binnen enkele dagen tot weken na de injectie een verbetering worden waargenomen, terwijl het bij anderen langer kan duren. Het kan ook zijn dat meerdere injecties nodig zijn voor het gewenste effect. Het is belangrijk om te weten dat het effect van de injectie tijdelijk kan zijn en dat regelmatige vervolgbehandelingen mogelijk zijn om het gezichtsvermogen te behouden. Het is raadzaam om dit specifiek met een oogarts te bespreken, aangezien hij/zij het beste advies kan geven op basis van de individuele situatie.
Het effect van een intravitreale injectie kan variëren, afhankelijk van de aard en ernst van het oogprobleem dat wordt behandeld. Over het algemeen blijft het effect van een intravitreale injectie meestal enkele maanden tot een jaar aanhouden. In sommige gevallen kan het effect langer aanhouden, terwijl in andere gevallen mogelijk meerdere injecties nodig zijn om het gewenste effect te bereiken en te behouden. Het is belangrijk om regelmatig het oog te laten controleren door een oogarts om de voortgang en het effect van de behandeling te evalueren.
U kunt na de injectie uw gewone medicatie blijven gebruiken. Het kan wel verstandig zijn om met een nieuw flesje te beginnen om de kans op een infectie zo klein mogelijk te houden.
- Het is mogelijk om andere behandelingen te ondergaan, zoals laserbehandelingen, in de periode dat u intravitreale injecties krijgt. Echter, elke beslissing met betrekking tot andere behandelingen moet worden genomen in overleg met uw oogarts. De oogarts zal de beste behandelingsstrategie voor uw specifieke situatie bepalen en adviseren over andere behandelingen die mogelijk zijn. Wordt de behandeling vergoed door mijn zorgverzekeraar?
- De vergoeding van de behandeling met intravitreale injecties kan per zorgverzekeraar en polis verschillen. Het is raadzaam om contact op te nemen met uw zorgverzekeraar of uw polisvoorwaarden te raadplegen om te achterhalen of deze behandeling vergoed wordt. Het is ook mogelijk dat er bepaalde voorwaarden of restricties zijn verbonden aan de vergoeding van deze behandeling. Wij hebben voor injecties een extra ruime coulanceregeling.
Als u een intravitreale injectie mist, kan dit verschillende gevolgen hebben, afhankelijk van de reden waarom u de injectie aanvankelijk nodig had:
- Gevolgen voor uw gezichtsvermogen: Intravitreale injecties worden vaak gebruikt als behandeling voor oogaandoeningen zoals maculadegeneratie, diabetische retinopathie en macula-oedeem. Als u een injectie mist, kan dit invloed hebben op de progressie of behandeling van de oogaandoening, waardoor uw gezichtsvermogen achteruit kan gaan of niet verbetert zoals verwacht.
- Vertraging in de behandeling: Intravitreale injecties worden over het algemeen gegeven om de groei van abnormale bloedvaten te remmen of ontstekingen in het oog te verminderen. Het missen van een injectie kan de behandeling vertragen en de effectiviteit van de therapie verminderen.
- Verhoogd risico op complicaties: Als intravitreale injecties onderdeel zijn van uw behandelplan, kan het missen van een injectie leiden tot een verhoogd risico op complicaties zoals blijvend slecht gezichtsvermogen, netvliesloslating of littekenvorming.
- Het is belangrijk om altijd de aanbevelingen en afspraken van uw oogarts op te volgen om de beste resultaten te behalen en mogelijke complicaties te voorkomen. Als u een injectie mist of vragen heeft over uw behandeling, is het raadzaam om contact op te nemen met uw oogarts voor advies.
Helaas zijn injecties niet altijd effectief. Er zijn meerdere geneesmiddelen die geïnjecteerd kunnen worden. Er wordt altijd gestart met 1 middel. Als dat niet voldoende effectief is kan er overgestapt worden naar een ander middel. Het komt voor dat ook andere middelen niet werkzaam blijken te zijn.