Intense Pulsed Light: effectief en nauwkeurig

Intense Pulsed Light, of IPL, is een effectieve behandeling van droge ogen. Geïrriteerde, jeukende ogen kunnen echter een groot aantal oorzaken hebben waar geen standaardbehandeling voor is. De meeste oogartsen zetten kunsttranen en ooglidhygiene in als standaardbehandeling voor hun patiënten. Dat is voor de meerderheid van de klachten genoeg, maar het leidt er ook toe dat veel patiënten niet de juiste behandeling krijgen. Met IPL verbeteren we de traanstabiliteit van de ogen. Resultaat: druppelen is niet meer nodig.

Wij bieden naast de standaard behandeling met druppels, ooglidhygiëne en warme kompressen ook die aanvullende behandelingen. De belangrijkste aanvullende therapie zijn punctumpluggen en Intense Pulsed Light, of IPL.

IPL met de Lumenis Optilight

Intense Pulsed Light (IPL) of flitslamp wordt al jaren gebruikt in de dermatologie voor diverse huidaandoeningen. Per toeval werd ontdekt dat mensen die IPL ondergingen voor rosacea in het gezicht ook minder last kregen van droge ogen. Op die manier is IPL ook bij de oogheelkunde terecht gekomen. Licht dat op de huid wordt geschenen wordt deels geabsorbeerd. Waar dat wordt geabsorbeerd en hoe diep het de huid kan binnendringen hangt af van de gebruikte golflengte. Een echte laser heeft maar 1 type golflengte en kan op die manier heel nauwkeurig gestuurd worden. De IPL flitslamp produceert het gehele spectrum (golflengtes) van zichtbaar licht. Door gebruik te maken van specifieke filters kunnen wij het spectrum optimaliseren voor het te behandelen deel van de huid. Daarnaast kunnen wij de intensiteit en duur van de puls aanpassen. Afhankelijk van de hoeveelheid pigment (huidtype) in de huid passen wij de instellingen aan.
Het effect van IPL op de meibomklieren is dat zowel de kwaliteit als de kwantiteit langdurig kunnen verbeteren.

Er zijn meerdere IPL apparaten op de markt. Het OMC Amstelland heeft uitgebreid vooronderzoek gedaan en de meest gebruikte apparaten getest. We kwamen erachter dat de zogenaamde pijnloze behandeling niet overal even pijnloos was door de warmte die er bij ontstaat. Dit was het geval bij sommige ongekoelde apparaten waar je van tevoren moet koelen met icepacks. Wij hebben mede daarom uiteindelijk gekozen om het beste IPL apparaat, de Lumenis M22, aan te schaffen. Deze heeft namelijk een behandelkop met ingebouwde koeling (SapphireCool™ technologie) zodat de behandeling niet pijnlijk is. Dit is ook het apparaat dat door de uitvinder van de techniek, de Amerikaanse oogarts Toyos, is ontwikkeld. Per december 2021 is onze Lumenis M22 opgevolgd door de Lumenis Optilight. Wij zijn de eerste kliniek van Nederland die een Optilight hebben staan.

Vooronderzoek van IPL

Er wordt eerst een uitgebreid vooronderzoek gedaan waarin onder meer gekeken wordt naar de kwantiteit (schirmertest) en kwaliteit (BUT, Nibut) van de tranen. De conditie van het hoornvlies (droge plekjes, sensibiliteit) wordt beoordeeld. We doen een meibomografie om de meiklieren te beoordelen. Dit vooronderzoek is van belang om te achterhalen welke problemen aangepakt moeten of kunnen worden. Dat kan resulteren in adviezen voor bepaalde oogdruppels, punctumpluggen of een behandeling met IPL.

Voor wie is een IPL behandeling geschikt?

Voor veel mensen kan IPL een nuttige aanvullende behandeling zijn. Maar helaas is niet iedereen geschikt. Bij bepaalde omstandigheden is het mogelijk dat IPL ongewenste effecten heeft. Daarom doen we met u een uitgebreide intake. De meest voorkomende reden waarom IPL voor u niet geschikt is, is als u een te donkere huid heeft. Het pigment in de huid slaat dan te veel energie op waardoor de huid (blijvend) kan verbleken. Verder behandelen we niet met IPL bij: zwangerschap/borstvoeding,actieve herpes (koortslip), HIV, kanker, keloid, inflammatiore huidaandoeningen en bij gebruik van Sint Janskruid.

Wat is de planning van IPL?

Als u geschikt bent vragen wij u een informed consent formulier te lezen en te tekenen. Daarna plannen we de behandeling voor u in. We beginnen met een serie van 3 behandelingen, met een pauze van 4 weken ertussen. Over het algemeen wordt aangeraden om nadien eens per jaar een touch up behandeling te geven.

Na de behandeling moet u gedurende een paar weken direct zonlicht zoveel mogelijk vermijden. Als u toch in de zon komt is het van groot belang om een goede sunblock te gebruiken (factor 50).

Hoe verloopt de behandeling?

De behandeling vindt plaats op een stoel in de behandelkamer. Om uw ogen te beschermen tegen het felle licht worden uw oogleden bedekt.
De behandelaar bedekt de huid met een laag contactgel. De gel voorkomt verbranding van de huid. De gekoelde behandelkop wordt zachtjes tegen de huid gedrukt. U kunt zelfs met uw ogen dicht de lichtflitsen duidelijk waarnemen. We behandelen in 20-30 flitsen het huidgebied onder de ogen van oor tot oor.
Hierna worden gel en oogbedekking verwijderd. Aan het eind worden de meibomklieren voorzichtig uitgedrukt. Dat maakt de behandeling nog effectiever. Dit uitdrukken kan wel gevoelig zijn.

Na de behandeling

U kunt direct na de behandeling naar huis. U kunt direct alle normale activiteiten hervatten. Het is wel van het grootste belang dat u zoveel mogelijk uit de zon blijft en indien u toch in de zon komt om goede sunblock factor 50 te gebruiken op het behandelde gebied.
Sommige mensen ervaren direct een verbetering maar in de meeste gevallen is het effect pas na een aantal sessies merkbaar. De ervaring leert dat ongeveer 90% van de mensen een verbetering ervaart.

Kosten IPL behandeling

Helaas wordt IPL door geen enkele zorgverzekering vergoed. De tarieven van IPL vindt u op de pagina met tarieven onverzekerde zorg.

Consulten voor droge ogen en punctum pluggen worden gelukkig wel (grotendeels) vergoed door de verzekering.

Back To Top